Ny-reviderte kursbøker til Norsk Grunnkurs Førstehjelp (NGF)

Av Siw Lilly Osmundsen, 31.05.2016

Ny-reviderte kursbøker til Norsk Grunnkurs Førstehjelp (NGF)

Nå er ny-reviderte utgaver av kursbok og instruktørveiledningen for NGF i trykkeriet. Nye utgaver er forventet levert i slutten av uka. Både tekst og bilder er revidert og kurskonseptet er forsøkt kortet noe ned, slik at det kan gjennomføres på fem timer. Boken er også bedre tilpasset til Trafikalt Grunnkurs - førstehjelp (TGF).

Hva er nytt?
All tekst er oppdatert i h.h.t. fokus i de nye norske retningslinjene for HLR. Det er mer fokus på samhandling med 1-1-3 gjennom hele boken, bl.a. med fokus på bruken av høyttalerfunksjon mens man utfører førstehjelp og følger veiledningen fra medisinsk operatør i 1-1-3-sentralen. Det nye felles nasjonale legevaktnummeret 116117 har kommet med i boken.

"Kjeden som redder liv" er tilpasset flere hendelser innen førstehjelp og er blitt  til "Førstehjelpskjeden".

Det har kommet inn en kort introduksjon til bruk av hjertestarter, siden det er klassifisert som førstehjelp må vi senke terskelen for å få folk til å bruke en utplassert hjertestarter dersom det er mer enn en førstehjelper til stede og noen kan hente en hjertestarter. Dette er bare en introduksjon for å trygge folk på bruken og regnes ikke som et kurs i bruken av hjertestarter.

Undersøkelse av våken pasient er flyttet til etter bevisstløshet og hjerte-lungeredning. Fokus er fremdeles på hjerteinfarkt og hjerneslag. Resterende del av kurset er mye som før, men det er ryddet litt i rekkefølgen og hjelmavtrekk er lagt til sist  i boken. MC-hjelm er et obligatorisk tema i det trafikale grunnkurset, men er i NGF et tema vi tar med når kursets tidsramme tillater det, f.eks når mange har kurset fra tidligere og gir tid til overs, når kurset kan utvides til seks timer eller dette er et spesielt ønsket tema fra deltakergruppen.

Illustrasjoner

Lærdal har som forlag lagt mye arbeid i å friske opp illustrasjoner i boken. Noen justeringer er gjort av illustrasjoner

Instruktørveiledningen

 null

Instruktørveiledningen har fått en oversikt over læringsmål for timen. Tekst og gjennomgang er oppgradert i h.h.t. fokuset som er noe endret. Noen kommentarer omkring nye aktuelle tema er føyd til f.eks. ulykker med el-bil.

Førstehjelp for deg som har omsorg for barn (NGFB)

Tilsvarende revideringer er godt i gang for kursbok og instruktørveiledningen for NGFB og de skal også revideres i forhold til retningslinjenes fokus på samhandlingen med 1-1-3. Vi får oppgraderte illustrasjoner og all tekst gjennomgås. Arbeidet er godt i gang, så i løpet av juni kommer de nok ut i ny-revidert utgave - vi gir beskjed.